La oss ta Island!

Bláa Ióni∂ (Weekend): Et flaneri i form av brev til redaktøren etter min første helg på Island i 2004. Jeg kan bekrefte at alt ligger til rette for å overta den vidunderlige øya, USAs militærbase er nedlagt og Norge kan arrangere olympiske sommerleker der!

Til: Sjefredaktøren

Vedr.: Planene om Norsk overtakelse av Island

Fra: Lilleulvir Steensøn

Den blå lagune på Island

Den blå lagune på Island

Keflavik (Weekend): Sjef, viser til våre interne samtaler de siste ukene om norsk overtakelse av Island. Etter første rekognoseringstur til øya, kan jeg bekrefte at alt ligger til rette. Odd Nerdrum var forresten den første jeg traff ved ankomst. Han har alt gjort det! Forlatt Norge og inntatt et stort hus midt i Reykjavik. Jeg tror ikke han bare er på flukt fra norske skattemyndigheter, men har skjønt det samme som oss!

Bláa Ióni∂ (Weekend): Etter ankomst dro jeg til den amerikanske militærbasen Icelandic Defense Force ved Keflavik Island har ikke noe eget forsvar i det hele tatt, men er beskyttet av amerikanerne, som er til stede med 500 mann og fire jagerfly.

Hele Islands befolkning er 285.000 innbyggere Det tilsvarer fire ganger Stovner! Og nær halvparten bor i hovedstaden Reykjavik.

Jeg tok med den amerikanske generalen til det luksuriøse utendørsbadet Den Blå Lagune, et fantastisk utendørsbad hele året. Vannet holder 35 til 44 grader og er hentet opp fra Islands varme undergrunn. Der nede blandes det glohete kildevannet med havvann som siver inn i de underjordiske vannreservoarene fra kysten.

På Island er det bare å grave et hull i bakken og det kommer opp varme!

Etter undervannsmassasje og cocktails i det mykgjørende salte vannet med hvit kiselleire ble selv en amerikansk general ganske bløt og da innrømmet han at USA har planer om gjøre militærbasen mobil, det vil si flytte fra øya. I et skjult samarbeid med amerikanerne  vil det være en smal sak – selv for norske angrepstyrker, noen fiskere og kystvakten – å sikre Island i løpet av noen timer. Jeg har trålet øya uten å finne andre tegn på evne til forsvarsmobilisering, unntatt tre amfibiefartøy som jeg tror er til turistbruk. Vi kaller det selvforsvar. Videre dialog om dette tar vi med våre gode bekjente i den amerikanske ambassaden i Drammenssveien. Weekend og ambassaden begynner jo å kjenne hverandre godt.

Club Ö∂al (Weekend): Generalen og jeg har tok turen downtown Reykjavik, en moderne trendby med det siste i mat, moter, kunst og musikk. Særlig hipt er det rundt det sentrale postnummeret 101 Reykjavik – du har sikkert sett filmen. Folk går ikke på byen før klokka 23, men blir ute leeeenge. Det vrimler av utesteder, islendingene går fra sted til sted i løpet av kvelden og natten. Utelivet er dessuten totalt liberalisert. De bestemmer selv hvor lenge de skal ha åpent, og mange har åpent til fem-seks om morgenen! Her har vi noe å lære av Island.

Hele byen blir varmet opp med vann fra jordas indre. Det har vært seriøst vurdert å slippe ut varmt vann i sjøen utenfor Reykjavik, slik at innbyggerne kan bade i havet om sommeren. Samtidig har byen også ren luft, rent vann og ren natur. Dette er en by Norge trenger! Island er en dessuten en smeltedigel, påvirket av beliggenheten mellom Europa og USA. Først med det siste, samtidig som de tar vare på gamle tradisjoner. Mange av de europeiske motehusene prøver ut sine kolleksjoner i Reykjavik.

Finnene har sin sauna. Islendingene har sine heiturpotturer. Lørdagen er dagen da folket i Reykjavik samles i de store utebadene som ligger midt i byen. Et islandsk utebad krever en viss teknikk i vinterkulda. De ulike badene har forskjellig temperatur. Du starter med det kaldeste og lar kroppen bli iskald før du går opp i et bad som er litt varmere. Og neste enda litt varmere. De tøffeste ender opp i de varmeste heiturpotturene med temperaturer opptil 45 grader.

Men der hører du også de heteste ryktene.

Dessuten er lammekjøttet det beste som finnes, også på tallerkenen.

Vatnajökull (Weekend): Som du forstår er det mange gode grunner til å overta Island. Island er det virkelige Temptation Island! Akkurat den lekeplassen som Norge trenger nå. Og Island er slett ikke isete og kaldt. Det må ha skjedd en navneforveksling mellom Grønland og Island en gang. Riktignok har de Nord-Europas største isbre her, Vatnajökull. Det er rågøy å råkjøre en spesialbygget Land-rover nedover isbreen, noe som stadig vekk skjer når nye bilreklamer i all hemmelighet blir spilt inn i området, eller James Bond dukker opp, noe som har skjedd i hele to Bond–filmer.

Å forsvare overtakelsen rent moralsk er ikke noe problem. Nordmannen Ingólfur Arnarson var det første mennesket som satt sin fot på øya i år 874. Han og de som kom etter, med familie, slaver og husdyr, reinsdyr og planker, bygget Island. Og Island søkte senere om norsk beskyttelse da høvdingene her ikke ble enige.

Og du husker bråket rundt Smutthullet? Island ranet Smutthullet i et blodig rovfiske som savner sidestykke. Det var en systematisk massevoldtekt av en naturressurs. Norge måtte jo åpne ild til slutt. Der skylder de oss mye, og det er bedre at vi er én felles nasjon enn at vi driver og skyter på hverandre. La oss heller samarbeide om utbyttingen av fiskeriressursene. Her har vi mye å tilføre hverandre.

Islendingene har dessuten en solid jobbkultur og høyeste levestandard i Norden etter Norge. Arbeidsledighet et ukjent begrep (her kan vi drukne noe av vår). Og de vil i likhet med oss beholde fisken sin selv og stå utenfor EU. Men sammen står vi sterkere!

Þingvellir (Weekend): Om vi overtar Island kan vi også snart arrangere OL igjen! Jeg fant det perfekte stedet for åpnings- og avslutningsseremonien: Þingvellir, på norsk: Tingvollen. Dette er midt på Atlanterhavsryggen, der to kontinent forenes. Som de første i verden ble det allerede i år 930 holdt ett ting for hele landet, det første Alltinget, akkurat her. Området er omgitt av fem vulkaner. Jeg ser for meg at vi kan arrangere det slik at det puffer opp en røykring fra de fem vulkanene som forenes på himmelen i de olympiske ringer, wow, det hadde vært tøff symbolikk! Vi må bare skaffe litt snø først, for det er mangelvare her. Alternativt arrangere OL sommerleker.

BILDETEKSTER:

TROLSK: Det svovelholdige vannet skaper en trolsk stemning med damp og kulde.

STAVKIRKE: Island har allerede norske stavkirker, som her på Vestmannaeyjar.

GOD HEST: På en islandshest kan man ri uten å skvette en dråpe fra et coktailglass, ifølge Weekends utsendte.

INTET FORSVAR: Weekends utsendte fant ingen tegn på evne til forsvar, unntatt tre amfibiefartøy.

Be Sociable, Share!

Legg gjerne inn en replikk eller ny kommentar