Grådige eiere, feige redaktører

Krisen som norske mediehus og storavisene er oppe i, fremstilles som om den kom som jul på kjerringa. Men problemene har bygget seg opp i åresvis, dels av grådige eiere og feige redaktører.

Eiere bidrar til avisdøden

Eiere bidrar til avisdøden

Man kan som Schibsteds direksjon skylde på regjeringen fordi den ikke ga konsernet fritt spill i Stavanger, Bergen og Trondheim. Men det er ikke en gang halve sannheten. Den krise som Schibsted, Edda Media (tidligere Orkla Media) og andre står overfor, kan også tilskrives disposisjoner som ledelsen har foretatt gjennom årene. Men det snakker redaktørene mindre om fordi det vil irritere eiere og direksjon.

Konstituert sjefredaktør Hilde Haugsgjerd hadde i Aftenposten en kommentar om Medie-Norge som skjelver. Den var forbilledlig i sin ryddighet og åpenhet. Men ikke ett ord om et styre som fortsatt insisterer på at det skal utbetales utbytte.

Analysesjef Atle Vereide i SEB Enskilda mener utbyttet i Schibsted burde ha vært kuttet denne gang. Dersom det hadde skjedd, ville mediekonsernet ifølge Vereide kunne ha spart nesten 140 millioner kroner av de ytterligere 250 millioner som skal kuttes på toppen av de tidligere varslede 500 millioner.

Selv om styreleder Ole Jacob Sumde har et rasjonelt resonnement for å utbetale utbytte, så går det tilbake på en grådighets-ukultur som lenge har preget eierne i Schibsted såvel som i tidligere Orkla Media. Og i fjor ble det fastsatt et utbytte på 18 prosent for det Schibsted-dominerte Stavanger Aftenblad.

Og enda verre er det i Edda Media, der den britiske eier David Montgomery har tappet de aviser som går godt for store summer. Når han snart er ut av dansen både i Edda Media og Mecom, etterlater han seg en mediemessig slagmark. Det er tale om midler som avisene kunne ha brukt til å forberede seg på dårligere tider og til å rette opp tidligere kostbare feil, som for eksempel Aftenpostens per gyntske fram og tilbake med sitt lørdagsmagasin. Jeg ser frem til når Per Egil Hegge en gang forhåpentligvis skriver sine memoarer. Han er jo ikke kjent for å la sjefer dø i synden.

Tidligere Fritt Ord-professor, Vibeke Sperling, arrangerte for syv år siden et seminar sammen med Institutt for Medier og Kommunikasjon. Jahn Otto Johansen spurte der Orkla Medias styreleder Halvor Stenstadvold om det var riktig at man ikke var fornøyd med mindre utbytte enn 15 prosent. Svaret var JA. Tilsvarende spørsmål fikk Schibsted-direktør Kjell Aamot, som bekreftet at det var slik også der i gården. Jeg spurte så om man i Orkla forventet tilsvarende utbytte fra de andre sektorer i konsernet. Svaret var unnvikende. I virkeligheten var det meget få, om i det hele tatt noen Orkla-sjefer som kunne ha slike forhåpninger.

Be Sociable, Share!

Legg gjerne inn en replikk eller ny kommentar