Fail? Abort? Retry? Windowsgrr#@*!!

På høy tid at Microsoft kom med en utbedret versjon av Windows. Hver dag i tre år har Windows95 minnet oss om at refrenget i Rolling Stone-hiten «Start me up», brukt i markedsføringen i 1995, har ytterligere et kjent refreng: «You can make a grown man cry»…

Windows 95.1-98...

Windows 95.1-98...

Men oppgraderingen vil ikke få deg til å hoppe i stolen, ta en joik eller danse en jitterburg. Å kalle pakken for Windows98 er kanskje å skape for store forventninger.

Et bedre navn ville være Windows 95.1.

Av forskjellige grunner (!) skjedde lanseringen av Windows98 adskillig mer dempet enn forgjengeren Windows95.

I august i 1995 brukte Microsoft over en milliard kroner på den største verdenslanseringen av et dataprodukt verden hadde vært vitne til.

Da kjøpte de blant annet rettighetene til The Rolling Stone-hiten «Start me up» (Tatto You, 1981) og refrenget «Start me up» dundret i bakgrunnen over hele kloden. Det hele minnet om dataindustriens svar på, ja nettopp, en Rolling Stone-konsert.

Litt senere ble det rapportert om salg av operativsystemet på steder hvor det ikke fantes strøm og slett ingen PC. Selv Microsoft-direktører virket overrasket over det enorme oppstyret: «Det er bare et dataprogram», sa vise-president Steve Balmer, «ikke en kur mot kreft».

Fail, Retry, Abort?

De fleste brukere har også oppdaget dette. Etter hvert som tilleggsmoduler og ikke minst den eksplosivt voksende Microsoft Explorer er utporsjonert og forsøkt integrert i operativsystemet, har det hele blitt svært ustabilt mot slutten.

Den siste oppgraderingen av Explorer ga riktignok den mest lovende dialogboksen vi noen gang har sett på skjermen: «Vennligst vent mens systemet ditt optimaliseres», sto det. Men så ble det svart og siden har vi ikke hørt noe mer fra den maskinen.

Et besøk på Microsofts webside for å rette opp problemet, har stadig gitt beskjed om at «det har oppstått en feil i skriptet til denne siden! Syntaksfeil. Vil du fortsette å kjøre script på denne siden? Ja/nei?».

Det minner om den klassiske DOS-beskjeden: «Fail, Retry, Abort?» og minner om at Bill Gates startet sin karriere med et operativsystem som het QDOS – som står for Quick and Dirty Operatingsystem.

Kanskje på høy tid å gjøre ferdig Windows. Hver dag i tre år har Windows95 minnet oss om at Rolling Stone-hiten «Start me up» har et annet kjent refreng, som ikke ble brukt i markedsføringen, som lyder «You can make a grown man cry»…

Dessverre kan det samme sies om Windows98. Windows er langt fra ferdig og kanskje på riktig gale veier.

Gjensyn med DOS

Vårt første møte med Windows98 ble et gjensyn med DOS-kommandoen fdisk.

Innvidde forstår at lenger ned er det ikke mulig å komme. Windows98 anbefaler nemlig uten videre å konvertere filsystemet ditt til det nye FAT32-systemet. Vi burde ane uro da det i samme øyeblikk kom melding om at The Rolling Stones for tiden avlyser flere Europa-konserter på grunn av Mick Jaggers halskatarr. Men vi ante fred og ingen fare og fulgte anbefalingen til Windows98. Det må du aldri gjøre uten videre.

Det nye filsystemet FAT 32 er bedre enn sin forgjenger FAT 16, men foreløpig er det lite som er kompatibelt. Ikke noe tidligere operativsystem fra den kanten kjører på FAT32.

Ettersom verken Win95 eller 3.1 fungerte lenger, var den eneste veien tilbake via DOS og partisjonering og formatering av harddisken! Der gikk den arbeidsdagen. En fordel for Microsoft er at alle som ikke har orginaldisketter til sin programvare, nå blir tvunget til å skaffe seg det… Om du har en stor harddisk og all din programvare er kompatibel og du ikke risikerer å måtte bruke noe som ikke er kompatibelt, kan du konvertere til FAT32. Dette filsystemet kan frigjøre så mye som 20-30 prosent av diskplassen på ditt system og merkbart forbedre ytelsen. Men om du ikke har dette behøvet, bør du avvente konverteringen. Du må også være oppmerksom på at komprimeringsverktøyet som følger med, heller ikke fungerer under FAT32.

Web som brukergrensesnitt?

Det er lite nytt med måten Windows98 ser ut eller oppfører seg. På overflaten er det praktisk identisk med Windows95 oppdatert med Internet Explorer 4/5. Det er en oppgradering av evolusjonær karakter, ikke noe som signifikant redefinerer måten du jobber med din PC, spesielt ikke hvis du allerede har brukt Explorer 4.0 og Active Desktop. Først og fremst er tidligere ustabilitet fjernet. Til tross for den kommende rettsaken lanseres Windows98 med den fjerde generasjonen Explorer integrert i operativsystemet. Med Explorer og Active Desktop forsøker Microsoft å gjøre om brukergrensesnittet på operativsystemet til noe som ligner World Wide Web. Med Web-grensesnittet slått på, fungerer det hele utrolig tregt. Windows forsøker å lage forhåndsvisninger av alt, noe som gjør det ekstra tregt å bla seg gjennom mapper. Ikke bare det: Under forhåndvisningen registres en fil som i bruk og du kan ikke engang endre navn på den! Det har tatt meg år å tilvenne meg det gamle brukergrensesnittet – det som er ment å se ut som mitt skrivebord. Jeg er slett ikke sikker på om jeg ønsker at mitt operativsystem skal ha en design som opprinnelig var laget for å bla seg gjennom dokumenter på internett. Jeg foretrekker fremdeles å bruke favoritter fremfor kanaler, og nyheter på min desktop fungerer sjelden. Om det ikke var for Web, ville ingen funnet på å utvikle et operativsystem i denne retningen.

Hva ellers er nytt?

Her er et vell av tunge skrivebordsbakgrunner og lyder og skjermsparere. Hva skal vi med det? Blir Windows dermed morsommere å bruke? Neppe. Mye dill-dall og lirum-larum. En del av programmene til operativsystemet, som backup og vedlikehold, er betydelig forbedret. En god nyhet er en vedlikeholdsveiviser som du kan programmere til å foreta backup, defragmentering, opprensing, sletting av temporære filer og så videre – alt du ikke hadde trengt i et godt operativsystem, men som er livsnødvendig i Windows… Trolig er den beste forbedringen i Windows98 noe du verken kan se, høre eller klikke på. Det er bedre stabilitet, bedre håndtering av minnet, både i måten data er lagret og håndteringen av swap files. Manualen har heller ingen framskritt. Antall sider er utvidet fra 96 i Windows95-maualen til 126 sider, men uten noe nytt. Utvidelsen er en lengre «End-user license agreement for Microsoft software»! Og hvorfor står det ingenting i manualen om Registeret? Registeret er der absolutt all systeminformasjon i Windows er lagret (gå på Startmenyen – Kjør – skriv «regedit» og trykk retur). Registeret er det som tidligere var autoexec og config-filene, men er nå i seg selv like stort som hele operativsystemet 3.1. Å ta en backup av Registeret er noe man blir rådet til overalt – unntatt i Windows-manualen!

Krever sitt

Skal du ha Windows 98? Hvis du ikke er fornøyd med å kjøre NT 4.0 eller vet at dere skal oppgradere til NT 5.0, trolig ikke. Selskaper som ikke har intensjoner om å oppgradere til NT 5.0, burde evaluere Win98. Det burde være en populær og brukbar oppgradering for de fleste Win95-brukere og die hard Win 3.1-brukere. Windows 98 krever minimum en 486DX2/66 prosessor med minimum 16MB i RAM. Operativsystemet sjekker din maskin. Om den oppdager for eksempel en 486DX/33 eller mindre prosessor, blir du advart mot å fortsette installeringen. På tidspunktet du installerer, trenger du 195MB ledig plass, og det kan variere fra 120MB til 295MB. Variablene gjelder om din disk allerede er en FAT32 (om du har Windows 95 B, så kan den være det), om du bruker en totalt ny installering eller oppgradering. Hovedårsaken til å oppgradere til Windows 98 er kort og godt at den fungerer bedre enn Win95. Windows98 er ikke like stabilt som Win NT, men klart bedre enn Win95. Win98 forbedrer Windows-plattformen nok at mange vil synes det er verdt 1495 kroner. Etter kort tids bruk, fikk vi meldingen «MSVCRT40.DLL not found!» og programmet ville ikke starte. Det er fremdeles rusk i Windows. Men oppgraderinger og tillegg vil heretter være svært mye enklere å installere.

En hyllest til Apple

Hovedankepunktet mot Windows må altså bli alt som ikke er gjort. De fleste av oss sitter tre timer om dagen foran en datamaskin. En PC har gitt oss muligheten til å gjøre flere feil fortere enn noen annen oppfinnelse i menneskets historie – kanskje med unntak av skytevåpen og tequilla. Så hvorfor i all verden er det å forstå datamaskiner fremdeles nesten like håpløst som å føre et månelandingsfartøy?! For tretti år siden var bruk av datamaskiner forbeholdt noen få utvalgte som var opplært i alt hokus-pokus som trengtes for å føre slike maskiner. Etter manges mening ble ubevisst lagt an på å holde det hele mystisk, omtrent som et munkemonopol eller et mystisk religiøst rituale fra middelalderen. Idag betaler vi fremdeles prisen for dette. Utviklingen av brukergrensesnittet begynte først på midten av 70-tallet, og kulminerte på begynnelsen av 80-tallet da Steve Jobs var klok og pågående nok til å introdusere Macintosh. Det tok alle andre produsenter mer enn fem år å kopiere Apple, og i visse tilfeller er resultatene dårligere selv i dag. Macen var et enormt framskritt på markedet, og sett i forhold til dette har nesten ingenting skjedd senere. Tro ikke at Bill Gates ønsker oss det beste – det er ikke uten grunn at han er verdens rikeste mann: Han er en sleip selger. Inntrykket fra Microsoft Campus i Redmond – der unge smarte nerder med basketballkurv på kontoret fremstår som kule – står i sterk kontrast til det de lager: Hvorfor må det være så knotete?

FAKTA OM WINDOWS98

  • Den norske utgaven av Windows98 kom 5. august 1998.
  • Windows98 inneholder ikke mye nytt, men er mer stabilt, raskere og sikrere enn tidligere Windows-versjoner.
  • Oppgraderingen til Windows98 koster 1295,- pr. pakke for den engelske versjonen og vil koste mellom 1300 og 1500 for den norske.
  • Windows 98 krever minimum en 486DX2/66 prosessor med minimum 16MB i RAM.
  • På tidspunktet du installerer, trenger du 195MB ledig plass, og det kan variere fra 120MB til 295MB. Variablene gjelder om din disk allerede er en FAT32 (om du har Windows 95 B, så kan den være det), om du bruker en totalt ny installering eller oppgradering.
Be Sociable, Share!

Legg gjerne inn en replikk eller ny kommentar