Hvete – gull verdt

Investorer bør rette sine blikk mot verdens kornprodusenter. Verdens lagre av hvete er nå på bunnivå og rekker knapt til 50 dager. Når også Kina starter import av hvete med et importbehov større enn USAs totale eksport, vil hvete bli gull verdt.

Hvete kan bli mangelvare

Hvete kan bli mangelvare

Et spesielt møte holdes i den avsidesliggende korridoren i sørfløyen i det amerikanske landbruksdepartementet i Washington. Innkalte landbrukseksperter, meteorologer og spesialister i vurdering av satellittbilder lukkes inne bak en tung ståldør, som låses og voktes av bevæpnet vakt.

På konferanserommet er telefonene stengt av. Datamaskinenes eksterne kommunikasjonslinjer er brutt. Nedrullede persienner forhindrer visuell kontakt med omverden.

Hvetebørsen

Møtet minner både om både overvåkingstjenestens hemmelighetskremmeri og mafiafilmer. Og det handler om et våpen som kan tenkes å bli brukt hensynsløst: Verdens kornlagre.

Forumet som møtes er det nordamerikanske World Agricultural Outlook Board. Til langt på natt studerer og sammenligner ekspertene dataflommen fra sine forskjellige arbeidsområder. Gruppen beregner globale avlingsspådommer og forbruket av de viktigste kornsortene i mer enn 100 stater.

Hemmeligholdelsen skal forhindre at resultater ikke lekker ut før møtet er over. I hendene på spekulanter kan forhåndsinformasjon om verdens tilgang på hvete raskt forvandles til fete gevinster gjennom hvetebørsens datanett, ettersom skjebnen til utallige landbruksprodusenter er avhengig av forutsigelsene til World Agricultural Outlook Board.

Kjempestigning

En av deltagerne på møtet er Lester Brown, kjent som grunnlegger av Worldwatch Institute som siden 1974 årlig gir ut ”Jordens tilstand”, som er etablert som pensumlesning for verdens politiske ledere.

– For første gang i historien må menneskeheten innstille seg på en vedvarende reduksjon av næringsmidler til rådighet pr. capita, sier Brown til Spiegel-redaktørene Hans Petter Martin og Harald Schumann i deres bok «Globaliseringsfellen» (Gyldendal, 1998).

Ingen regner med en vekst i produksjonen som kan holde hveteprisen nede.

Kornforhandlere kan lene seg tilbake i trygg forvissning om at prisene vil fortsette å stige, selv om hveteprisen allerede har steget med nærmere 60 prosent siden 1995.

Finn kornprodusentene!

For tiden eksporteres det 200 millioner tonn korn i verden (1998), halvparten fra USA. Også EU er bekymret for kontinentets ernæringssituasjon.

I fjor var verdens kornlagre nede i knapt 50 dager av verdens forbruk, det laveste som er registrert noensinne.
Ifølge de siste vurderingene vil for eksempel til og med Kina om to år ha et importbehov på 37 millioner tonn hvete, mer enn USAs samlede eksport i dag.

Økonomisk Rapports råd til investorer er derfor: Finn kornprodusentene. Den letteste måten å gjøre det, er å følge olje-sporet. En av verdens største kornprodusent-eiere er faktisk oljeselskapet Shell. Selskapet har store aksjeposter i blant annet Nickerson Seeds, British hybrid cereals, IPB Holland, IPB Japan, CODS Brazil, Vilmorin Andriex og flere.

BP, Esso, Standard Oil har også kontroll over en rekke store frøprodusenter, mens oljeselskapet Elf samarbeider med Delkab, en av USAs giganter innen maisproduksjon.

Be Sociable, Share!

Legg gjerne inn en replikk eller ny kommentar